Search
Close this search box.

Ομιλητές Forum – 3η Θεματική ενότητα

3η Θεματική ενότητα - 13:00 – 14:00

Η συμβολή της κυκλικής οικονομίας στο τουριστικό προϊόν

Έλενα Ράπτη

Υφυπουργός Τουρισμού

Δρ. Α. Σκορδίλης

τ.Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΝ, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πολυτεχνείο Βερολίνου, CEO Circular Innovative Solutions (CIS)

Ο Αδαμάντιος Σκορδίλης είναι Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου του Βερολίνου. Υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας. Έχει διατελέσει: προϊστάμενος του τμήματος Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Δ/ντής της Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης του ΥΠΕΧΩΔΕ, Δ/ντής  της Κρατικής Υπηρεσίας Υδάτων, καθώς και Γενικός Δ/ντής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Υπήρξε μέλος: της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Διαχείριση των Αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Εθνικού Συμβουλίου Πρόληψης Βιολογικών και Τοξικών Κινδύνων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας , της Επιτροπής για τη καταχώριση EMAS ,  της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πραγματογνωμόνων  του ΤΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και μέλος του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας. Έχει συγγράψει 13 Βιβλία και 1 μονογραφία (Πανεπιστήμιο Δρέσδης), για την Διαχείριση των Αποβλήτων και την περιβαλλοντική Διαχείριση Οργανισμών και Επιχειρήσεων και εξέδωσε 100 Επιστημονικές Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά και Συνέδρια. Βραβεύθηκε στην Ελλάδα το 2013 και 2022 με το τιμητικό βραβείο Περιβάλλοντος για  τη συνεισφορά του στην Οργάνωση και προώθηση της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Circular Innovative SolutionsΤέλος έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και  σε μεταπτυχιακά Προγράμματα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Πανεπιστήμιο  Αθηνών  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το  Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Νικόλαος Μουσιόπουλος

Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕΔΣΑ

Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι Επίτιμος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (πρώην Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης). Την περίοδο 1989-2023 υπηρέτησε ως Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του εκεί Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής που το 2022 μετονομάστηκε Εργαστήριο Μηχανικής της Αειφορίας. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα Ενεργειακής Τεχνικής και της Προστασίας Περιβάλλοντος. Τα τελευταία 30 χρόνια συμμετείχε σε πολυάριθμα ανταγωνιστικά προγράμματα, κυρίως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. €. Έχει επιβλέψει 43 υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες σε 6 χώρες και έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: > 11.000 αναφορές, δείκτης h: 55).

Τα τελευταία 25 χρόνια ο κ. Μουσιόπουλος υπηρέτησε σε διάφορες σημαντικές θέσεις στη διοίκηση Πανεπιστημίων (τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος, 2006-2010 Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., 2010-2016 Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος). Από τον Ιούλιο 2018 μέχρι τον Απρίλιο 2021 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, αρμόδιος για θέματα Επιστημών Μηχανικού και Τεχνολογίας, ενώ τον Οκτώβριο 2021 εξελέγη Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αρμόδιος για τις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα άλλα το Βραβείο Heinrich Hertz (1990), το Βραβείο Αριστείας του Α.Π.Θ. (2008) και το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina.

Νικόλαος Ντάβος

Συνιδρυτής & Διαχειριστής, Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με την ειδικότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και είναι υποψήφιος Διδάκτορας στον τομέα του πράσινου υδρογόνου στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2008 εργάζεται ως υπεύθυνος έργου για διάφορα προγράμματα της ΕΕ (Horizon, FP7, IEE, Interreg, MED, LIFE) σε πολλούς οργανισμούς εκτός από το CluBE, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ και της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας σε διάφορα έργα που σχετίζονται με την ενέργεια, τη βιοενέργεια, το υδρογόνο, τη βιοοικονομία και την κυκλική οικονομία, τη βιομηχανική συμβίωση, την αστική και αγροτική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Ηλίας Δημητριάδης

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ

Ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, πτυχιούχος Μηχανικός Διαχείρισης Απορριμμάτων του Πανεπιστημίου RWTH Aachen, είναι από το 2012 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.
Ο κ. Δημητριάδης έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία στον σχεδιασμό εγκαταστάσεων και διαδικασιών διαχείρισης Απορριμμάτων και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και τεχνικά περιοδικά σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων. Ο κ. Δημητριάδης είναι μέλος του Ελληνικού Τεχνικού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και της Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Μη Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων.

Συντονίστρια

Σοφία Παπαδοπούλου

Δημοσιογράφος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θέλετε να γίνετε εκθέτης;

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί την παρουσία σας στην έκθεση

Philoxenia!